01.03.2023

ODS, 12 milyar liralık yatırıma aracı oldu

ODS Yönetim Kurulu Başkanı Onur Seçkin, ODTÜ öğrencisiyken kurduğu şirketle 120 milyon dolarlık ihracata aracılık eder hale geldi. Şirketin aracılık ettiği teşvik belgeli yatırımlar kapsamında 12 milyar liranın üzerinde sabit yatırım projesi hayata geçirildi.

Onur Seçkin’in ODTÜ’de 3. sınıf öğrencisiyken temellerini attığı ODS Danışmanlık, geliştirdiği modelle 120 milyon dolarlık ihracata aracılık eden, 250 tam zamanlı istihdam sağlayan bir yapıya ulaştı. Şirketin aracılık ettiği teşvik belgeli yatırımlar kapsamında ise 12 milyar liranın üzerinde sabit yatırım projesi hayata geçirildi.

KOBİ’lerden büyük ölçeklilere kadar şirketlere yönetim danışmanlığı, AB proje danışmanlığı, teşvikli yatırım danışmanlığı gibi alanlarda hizmet veren ODS Danışmanlık, şimdi de TÜV Austria ile birlikte Sınırda Karbon Vergisi öncesi Türk sanayicilerine Karbon Ayak İzi ve Su Ayak izi doğrulaması ve sertifikasyonu hizmetleri vermeye başlıyor. ODS Yönetim Kurulu Başkanı Onur Seçkin, 2006 yılında üniversite 3. sınıfta iken iki AB projesiyle ilk iş deneyimini yaşadıktan sonra şirketi 2008’de kardeşi Okan Seçkin ile birlikte kurduklarını söyledi. Kalkınma Ajanslarına ilk proje hazırlayan şirketlerden birisi olduklarını belirten Seçkin, bugün Türkiye’de lokalden kurulan en büyük danışmanlık şirketi haline geldiklerini bildirdi. Seçkin iki kişi ile başlayan şirketin, bugün 220 kişiyi istihdam eden, Ankara, İstanbul, İzmir ve Bursa’daki ofisleri yanı sıra ABD ve Hollanda’da ofisleri bulunan bir yapıya ulaştıklarını aktardı. “Avrupa İmar Kalkınma Bankası havuzuna girdik” Yatırımlar ve proje yönetimi, yönetim danışmanlığı ve kurumsal gelişim, ihracat danışmanlığı ve özel yazılım üretimi olmak üzere 4 ana başlıkta faaliyet gösteriyor. Şirketi kurdukları dönemden itibaren yatırım teşvik belgesi ve AB hibeleri alanındaki proje danışmanlığı hizmeti verdiklerini anlatan Onur Seçkin, yılda ortalama 700 civarında proje hazırladıklarını kaydetti. Yanı sıra yurt dışına açılmak isteyen Türk şirketleri ile Türkiye’de yatırım yapmak isteyen yabancı şirketlere de hizmet verdiklerini belirten Seçkin, bugüne kadar danışmanlık hizmeti verdikleri şirketlerin 12 milyar liranın üzerinde sabit yatırım gerçekleştirdiğini dile getirdi.

“GİRİŞİM SERMAYESİ ŞİRKETİ KURUYORUZ”

Mevcut iş modelleri sebebiyle çok sayıda sektör ve firmayı yakından tanıma fırsatı bulduklarına dikkat çeken Onur Seçkin, bunu daha iyi değerlendirebilmek için ODS Investor AŞ adlı bir şirket kurduklarını belirtti. Bu oluşumla 6 şirkete yüzde 50 ortaklık kurduklarını belirten Seçkin, bu sayıyı 20’ye çkarmayı planladıklarını vurguladı. Seçkin, hızlı büyüme performansı gösteren ODS’nin geçen seneyi 100 milyon lira ciro ile kapattığını bu yıl ise ciroyu 200 milyon liraya çıkaracaklarını belirtti.

Seçkin şöyle devam etti: ‘’150 yıllık geçmişe sahip olan TÜV Austria şirketi ile belgelendirme hususundaki işbirliğimize dayanacak olan bu süreçte AB Yeşil Mutabakat’ı kapsamında etkin rol alacaktır. Karbon Ayak İzi ve Su Ayak İzi doğrulaması ve sertifikasyonu ile ‘’Sınırda Karbon Vergisi’’ sürecinde Türk sanayisinin karbon emisyonunun azaltılması, karbon nötr olmayı amaçlayan Avrupa Birliği’ne asgari vergi yükü ile ihracat yapılması hedeflenmektedir. Bu hedefler Birleşmiş Milletler’in ‘’Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’’ ile de uyum göstermektedir. İhracatçı Firmalara Verilen Teşvikler

Yönetim danışmanlığı alanında özellikle aile şirketlerinin kurumsallaşmasına destek verdiklerini söyleyen Onur Seçkin, bu kapsamda Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın danışman havuzuna girdiklerini anlattı. ODS’nin büyümesinin ana kaynağının olan ihracat danışmanlığında ise bugüne kadar 120 milyon dolarlık ihracataaracılık ettiklerini söyleyen Seçkin, 2018’deki kur sıçramasının getirdiği krizi bir anlamda fırsata çevirdiklerinden bahsetti. Türkiye’nin hemen tüm illerinde ve sektörlerinde danışmanlık hizmeti verdiklerini aktaran Seçkin, bu kapsamda dünyada bugüne kadar verilmemiş bir hizmet modeli tasarladıklarını bildirdi. Fuara gidip müşteri beklemek yerine müşterilerine data temelli özel bir hizmet verdiklerini söyleyen Onur Seçkin, “Dünyada gelişmiş bir sürü data portalları var biz bunların tamamına ciddi ödemeler yaparak üye olduk. Yurt dışındaki şirketleri, faaliyet alanları, cirosu, çalışan sayısı yönünden inceleyip potansiyel alıcı olup olamayacaklarını belirliyoruz. Ya bu bilgileri kendimiz toplayıp ihracat yapmak isteyen firmalara öneri olarak götürüyoruz ya da bizden yardım isteyenlere doğrudan taleplerine göre firma buluyoruz. Bunların içinde şu ana kadar hiç ihracat yapmamış firmalar da var” dedi. 500 büyük arasındaki firmalar portföyümüze girmeye başladı Hâlen ihracatı olan firmalara da pazar geliştirme hizmeti verdiklerinin altını çizen Onur Seçkin, özellikle pandemi nedeniyle yurt dışına çıkamayan firmalardan yoğun talep geldiğini vurguladı.

İhracat desteği ile birlikte 2020’de 70 olan personel sayısının bugün tam zamanlı 250’nin üzerine çıktığı bilgisini veren Seçkin, “Halka arz şirketlerinden, Türkiye’de ilk 500’deki firmalar portföyümüze girmeye başladı” dedi. Seçkin, firmalara VIP danışmanlık yazılım hizmeti de verdiklerini, 2021 yılının ortalarında Buniness One paketinin bayiliğini aldıklarını söyledi.