UZMANIMIZA
WHATSAPP’TAN ULAŞIN

İLETİŞİM FORMUNU
DOLDURUN

UZMANIMIZLA
İLETİŞİME GEÇİN

Web sitemizdeki deneyiminizi iyileştirmek için çerezleri kullanmaktayız.

Hollanda’da Yatırım Yapmak ve Ticaret Fırsatları

26.10.2022 

Linked

Utkan Bostancı

-

Profili görüntüle

Hollanda’da Yatırım Yapmak ve Ticaret Fırsatları

Hollanda’da Yatırım Yapmak ve Ticaret Fırsatları Nelerdir?

Avrupa’nın önemli ve konumu merkezi ülkelerinden biri olan Hollanda’ya yatırım yapmak için birçok neden bulunur. Ülkenin nüfus yoğunluğu oldukça fazladır, %75 oranında Hollandalıya sahip olan ülke birçok ülkeden vatandaşa ev sahipliği yapar. Bu vatandaşların hatırı sayılır bir kısmını oluşturan Türkler, Hollanda nüfusunun %2,3 kadarını kapsamaktadır. 500 bine yakın Türk nüfusu ve bu nüfus içerisindeki önemli yatırım ve şirket sahipleri sebebiyle Hollanda, Türkler için önemli bir iş kaynağıdır. Ülkemizin 7. Büyük ticaret ortağı olması ve ticari ilişkilerinin iyi olması sebebiyle son yıllarda iş insanlarının gözü Hollanda’dadır.

Türk yatırımcıların Hollanda’da edinebileceği birçok ticaret fırsatı bulunmaktadır. Bu yatırım seçeneklerinden ilki olarak bir ev sahibi olmak gösterilebilir. Dünyanın her yerinde en çok tercih edilen yatırım seçeneklerinden olan ev satın almak, size Hollanda’da yatırım amaçlı ya da oturma izniniz doğrultusunda kalabileceğiniz bir alan yaratır. Yatırım amaçlı ev satın almak için oturma izni almanıza gerek yoktur. Genel anlamda yeterli bütçe ve doğru hukuki uygulamalardan geçtiğiniz takdirde Hollanda’dan ev satın alabilirsiniz.

Bir diğer yatırım şekli ise iş sahibi olmak, dolayısıyla bir şirket kurmaktır. Çoğu insanın yatırım için şirket kurmayı seçtiği Hollanda, oldukça gelişmiş olan ekonomik ve sosyal yapısı sayesinde bu yatırımlara teşvik kaynağıdır. Hollanda’da sektörel faaliyetlerinize uygun olarak bir işletme açmanız size ekonomik anlamda büyük katkılar sağlayacaktır.

Hollanda’ya Yatırım Yapmanın Sektörlere Göre Dağılımı Nasıldır?

En önemli sektörleri tarım ve sanayi olan Hollanda, ekonomisinin temelini bu sektörlere borçludur. Dünyanın en önemli gıda sağlayıcılarından biri olmakla birlikte hizmet sektöründe de önemli başarılara sahiptir. Bu doğrultuda yabancı yatırımcılar da Hollanda’ya gıda, sanayi, kozmetik, elektronik sektörleri kapsamında önemli yatırımlar yapmaktadır. Bunun yanı sıra inşaat sektörü yatırımlarında da bir artış gözlemlenmektedir. Türkiye ile arasında 8 milyar doların üzerin ticaret hacim bulunan Hollanda, Türkiye’nin en büyük ticaret partnerlerinden biridir. Bu ticaret oranı yatırımcılar için iş kolaylığı ve yatırım fırsatları sağlamaktadır.

Hollanda‘ya Yatırım Yapmanın Avantajları Nelerdir?

Gelişmiş ekonomisi, merkezi konumu ve siyasi dengeler sebebiyle Hollanda Türkiye için gerek yatırımda gerek de göç anlamında en çok rağbet gören ülkelerden biridir. Türk nüfusu ve Avrupa’daki 500 milyondan fazla tüketiciye erişimi sayesinde birçok şirket Hollanda’ya yönelmektedir. Bu kapsamda Hollanda’ya yatırım yapmanın en büyük avantajlarından biri ekonomik riskin az olmasıdır. Nitelikli çalışanları ve güçlü ekonomisi sayesinde önemli şirketler bünyelerini Hollanda’ya doğru genişletmekte ya da Hollanda bazlı şirketlere ortak olmaktadır.

Hollanda içinde büyük fırsatlar olsa da bu ülkeye yatırım yapmanın en büyük avantajı diğer Avrupa ülkeleri tüketicilerine ulaşım kolaylığıdır. Ticari faaliyetler kapsamında pazarı büyütmek için böyle merkezi ülkelere yatırım yapmak şirketi o ülke dışında da komşu ülkeler sayesinde daha da büyütecektir.

Hollanda’ya Yatırım Yapmak için 5 Neden

1. Hollanda’nın Stratejik Konumu
Avrupa pazarında gelişmek ve büyümek isteyen yatırımcılar ve iş insanları için Hollanda bulunmaz bir fırsattır. Avrupa kapsamında 500 milyondan fazla tüketiciye erişimi sayesinde önemli yatırımların büyük kitlelerde yanıt almasına olanak sağlamaktadır.

2. Büyük Orandaki Yabancı Yatırımcılar
Hollanda gelişmiş ekonomisinin büyümesine katkı sağlayan 8 bin yabancı şirket sayesinde potansiyel yatırımcılar için önemli yatırım teşvikleri sergilemeye devam etmektedir. GSYİH’in yarısını yabancı yatırımcıların oluşturduğu da göz önünde bulundurulduğunda yeni yabancı yatırımlar için oldukça verimli bir iş ortamı bulunmaktadır. Bu durum rekabet anlamında bazı zorluklara yol açabilse de yatırım kaynakları, düzenleme kolaylıkları ve uluslararası açıklığı sayesinde Hollanda’da yabancı yatırımcı olmanın bireye ve şirketlere büyük katkıları olacaktır.

3. Eğitim Düzeyi ve Nitelikli Çalışanlar
Hollanda’da inanılmaz gelişmiş ve ileri seviye bir eğitim sistemi bulunmaktadır. Dolayısıyla çalışan nüfusun büyük oranı yüksek öğretim mezunu olup İngilizce başta olmak üzere diğer yabancı dillere hakimdir. Bu durum şirketler için yetkin iş insanına ulaşma kolaylığı sağlarken iş kolu fark etmeksizin verimlilik de oldukça artmaktadır. Verilere göre Hollanda nüfusunun %90’I İngilizce bilmekte olup komşu diğer dillere de (Fransızca, Almanca, vs.) belli oranda hakimdir.

4. Gelişmiş Sanayi Sektörü
Sektörel anlamda nedenler belirtecek olursak Hollanda’nın gelişmiş sanayi endüstrisini ve özellikle ulaşım sektöründeki ileri performansını konuşabiliriz. Genel lojistik performans bakımında dünyada ikinci sırada yer alan ülke, ulaşım sektöründe öncü gelen ülkelerden olup birinci sınıf deniz limanlarına ve hava limanlarına sahiptir. Bu doğrultuda yatırım yapacak yabancı şirketlerin bu geniş ağdaki sektöre yönelmeleri oldukça iyi bir seçenek olacaktır.

5. Teknolojiye Adaptasyon ve Ar-Ge Merkezleri
Hollanda, teknolojiye hızla sağladığı uyum ve Ar-Ge merkezlerine, çalışmalarına ve projelerine verdiği önem sayesinde birçok şirketin yanında bilim insanının da tercih ettiği bir ülkedir. Özellikle Ar-Ge merkezleri kapsamında düşük vergilere ve önemli teşviklere sahip olan Hollanda, Küresel İnovasyon Endeksi’nde dördüncü sırada yer alarak yatırım dostu iş ortamını dünyaya kanıtlamıştır.

Hollanda’ya Yatırım Yapmak İçin Şirket Nasıl Kurulur?

Yatırım bağlamında eğer seçeneğiniz Hollanda’da bir işletme açmaksa yerine getirmeniz gereken bazı gereksinimler bulunmaktadır. Öncelikle güvenli bir vatandaş olduğunuzu ilgili kurumlara adli sicil kaydınız ile beraber kanıtlayarak oturma iznine başvurmanız gerekir. Daha sonra belirli bütçe ayarlamalarınızı ve hukuki gereklilikleri yerine getirdikten sonra Hollanda’da şirket kurma işlemlerine başlayabilirsiniz. 45.000 Euro sermaye ile birlikte şirket kurulabilen ülkede bazı yatırımcı teşvikleri ve kolaylıkları da bulunmaktadır, dolayısıyla ilgili kurumlardan bu kapsamda indirim veya düzenleme talep edebilirsiniz.

Linked

Utkan Bostancı

-

Profili görüntüle