UZMANIMIZA
WHATSAPP’TAN ULAŞIN

İLETİŞİM FORMUNU
DOLDURUN

UZMANIMIZLA
İLETİŞİME GEÇİN

Web sitemizdeki deneyiminizi iyileştirmek için çerezleri kullanmaktayız.

Tahsilat Makbuzu

 

Linked

Büşra Fidancıoğlu

-

Profili görüntüle

Tahsilat Makbuzu

Tahsilat Makbuzu Nedir?

Tahsilat makbuzu, satışı gerçekleştirilmiş olan bir mal ya da hizmetin karşılığında ödeme alınırken kesilen makbuz çeşididir. Bu makbuz çeşidi, iki ticari taraf arasında düzenlenen bir türdedir ve mutlaka ödeme işlemi gerçekleştirilirken gerçekleşmesi gerekmektedir. Bu sayede alınan ödeme aslında resmiyete dökülmüş ve belgelenmiş olur.

Tahsilat Makbuzu Hangi Durumlarda Kullanılır

Havale, çek veya elden gelen tüm ödemelerde, ödemenin yapıldığının resmi olarak gösterilmesi ve belgeyle ispatlanması açısından önem arz etmektedir. Kısacası bir şirkette para girişi ve çıkışı yaşanan durumlarda tahsilat makbuzu kullanılır. Bu makbuz her iki tarafın arasında, herhangi bir ödeme talep edecek durum olmadığını kanıtlamak amacıyla kullanılmak için kesilir.

Tahsilat Makbuzu Nasıl Doldurulur

Tahsilat makbuzu belirttiğimiz gibi, satılmış olan ürün veya hizmetin sonrasında gerçekleşen ödeme işlemi sonrasında kesilen bir makbuzdur. Ödeme işlemi esnasında, ödemenin tamamı ya da bir kısmı alındıktan hemen sonra gerçekleşmesi gereklidir. Tahsilat makbuzunda gerekli olan bilgiler tamamıyla doldurulduktan sonra boş alanların çizgi çekilerek kapatılması çok önemli bir husustur.

Tahsilat Makbuzu Doldurulurken Gerekli Bilgiler

Bu makbuzda gerekli olan bilgiler ise aşağıdaki gibidir:
• Makbuzu düzenleyen ve ödemeyi alan kişinin adı soyadı ve de sahip olduğu unvanı
• Makbuzu düzenleyen kişinin adres ve telefonu
• Makbuzun düzenlendiği tarih
• Yazılı ve rakam şeklinde olacak bir biçimde yapılan ödemenin miktarı
• Ödemenin nedeni
• Yapılan tahsilat şayet çek yoluyla gerçekleştiyse çek numarası ve çekin ait olduğu banka bilgisi
• Ödeme alan kişinin imzası ve ad soyadı

Tahsilat Makbuzu Kim Tarafından Düzenlenir?

Tahsilat makbuzu, fatura almak zorunda olan birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, serbest meslek erbapları, defter tutma mecburiyetine sahip olan çiftçiler, kazançları basit usulde olan tüccarlar ve de vergiden muaf olan esnaflar tarafından düzenlenmek zorundadır.

Tahsilat Makbuzu Ne Zaman Kesilir

Tahsilat makbuzu yukardaki başlıklarda da belirttiğimiz gibi genellikle ödemenin tamamı ya da yarısı alındıktan hemen sonra kesilir ve bu sayede yapılan işlem belgelenmiş ve resmiyete dökülmüş olur. Kesilen fatura tarihi ile tahsilat tarihi aynı da olabilir ya da tahsilat, fatura düzenlendikten sonra, başka bir tarihte de yapılabilir. Fatura tarihi her ne olursa olsun tahsilat makbuzunun, tahsilatın yapıldığı tarihte düzenlenmesi ve kesilmesi gerekmektedir.

Tahsilat Makbuzu Zorunlu Mudur?

Müşterilerine bir mal ve/veya hizmet satışı yapan işletmeler elbette bu satışın karşılığında bir ödeme alırlar. İşletmeler, bu satmış oldukları mal ve/veya hizmetin karşılığında aldıkları ödemeyi göstermek için tahsilat makbuzu kesmek zorundadırlar. Kısacası herhangi bir şekilde ödeme alındığı zaman, bu ödemenin alındığının belgelenmesi için bu makbuzun kesilmesi bir zorunluluktur. Bu bağlamda bu makbuza bir örnek verecek olursak:

Tahsilat Makbuz Örneği



Linked

Büşra Fidancıoğlu

-

Profili görüntüle